Wat is belangrijk bij het kiezen van een opleiding?

Wat is belangrijk bij het kiezen van een opleiding?

Zit je in de bovenbouw van de middelbare school en heb je nog geen flauw idee van wat je moet gaan doen nadat je je diploma hebt behaald? Er zijn natuurlijk superveel verschillende studies of opleidingen die je kunt kiezen en zeker als je nog geen idee hebt waar je interesses liggen, kan het vinden van een geschikte opleiding moeilijk zijn en veel tijd kosten. Het is daarom handig om je alvast te oriënteren. Je kunt bijvoorbeeld naar open dagen gaan kijken van verschillende hogescholen en daar kijken naar de verschillende hbo opleidingen die zij bieden aan de studenten. Zo kun je alvast kijken wat er bij je past en anders kan het je in ieder geval een beetje helpen om te weten te komen wat er niet bij je past.

Ga op tijd op zoek naar een opleiding

Als je op de middelbare school in de derde klas zit, dan moet je al een keuze maken welk vakkenpakket je wilt gaan volgen in de bovenbouw. Het is dan al best wel belangrijk dat je een beetje weet wat bij jou past en wat jij later wilt gaan doen. Als jij een bepaald vakkenpakket kiest kan eht later zijn dat je een bepaalde studie niet kunt doen, omdat je niet de vereiste vakken hebt gevolgd op de middelbare school. Dit zou heel erg jammer en zonde zijn. Daarom is het slim om je op tijd te oriënteren en alvast een beetje te kijken waar jouw kwaliteiten en jouw interesses liggen. Dit kan door naar open dagen te gaan of bijvoorbeeld een dagje mee te kijken met een student. Hierdoor kun je alvast afstrepen wat je sowieso niet wilt gaan doen later en hopelijk kun je zo op een vrij eenvoudige manier erachter komen wat bij jou past. Ook is het handig om te vragen wat andere studenten van die school vinden, zodat je zeker weet dat deze bij jou past en dat jij de goede keuze maakt.

Heel veel verschillende interesses

Er zijn echter leerlingen, die in heel erg veel verschillende dingen geïnteresseerd zijn. Voor hen klinkt bijna elke studie als iets leuks en kunnen daardoor misschien veel moeilijker een opleiding kiezen dan andere leeftijdsgenoten. Voor hen zou een pabo opleiding misschien wel een goede optie zijn. Met de opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs gaat het niet enkel om het lesgeven aan kinderen en voor de klas staan. Als leerkracht draag je bij aan super veel zaken die spelen op scholen. Je gaat ook aan de slag met de verbetering van het onderwijs en je geeft dus niet enkel les in basisvakken als taal en spelling of leiding en uitleg geven. Naast het lesgeven houd je je bezig met vragen als hoe je kennis en vaardigheden beter kunt overbrengen op de kinderen. De ontwikkeling van de kinderen staat eigenlijk altijd centraal. Als leerkracht ga je zelf ook aan de slag als ontwerper, onderzoeker en als uitvoerder. Dit gebeurt vooral tijdens de stage. Je stage vindt natuurlijk plaats op een basisschool, maar dit kan vaak in het binnen- en buitenland. Door te werken als leerkracht in het basisonderwijs innoveer je in het onderwijs, samen met studenten van andere opleidingen.

admin

Reacties zijn gesloten.