Waarom een aansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluiten?

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluiten?

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die verschillende aansprakelijkheden waarmee je kan worden geconfronteerd indekt. Je kan ervoor deze kiezen om deze verzekering in verschillende vormen af te sluiten. In eerste instantie is het mogelijk om ze af te sluiten als gewone verzekering voor particulieren. Een tweede optie is kiezen voor de aansprakelijkheidsverzekering ZZP. Zoals de naam reeds aangeeft gaat het hierbij specifiek om een verzekering die de aansprakelijkheden indekt waarmee ZZP’ers geconfronteerd kunnen worden. Voor heel wat ondernemers kan deze verzekering ongelofelijk interessant zijn. Wil jij hier graag meer over te weten komen? Lees dan vooral snel de onderstaande informatie door en ontdek of ook jij deze verzekering niet beter kan afsluiten!

            Een aparte aansprakelijkheidsverzekering ZZP afsluiten of niet?

Het merendeel van de Nederlanders kiezen er vandaag de dag voor om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor hun privésituatie. Dat is een uitstekende keuze, want op deze manier kunnen heel wat potentiële risico’s het hoofd worden geboden. Voor het merendeel van de inwoners van Nederland is het louter en alleen afsluiten van deze aansprakelijkheidsverzekering ook voldoende. Dit geldt echter niet voor iedereen. Wat namelijk wanneer jij actief bent als ZZP’er? In dat geval dien je er aandachtig voor te zijn dat je niet alleen maar kan worden geconfronteerd met risico’s voor je persoonlijke, maar ook voor je zakelijke situatie. In het laatste geval zal je kunnen vaststellen dat de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor privépersonen daarin geen tussenkomst zal verlenen.

De aansprakelijkheidsverzekering ZZP is een specifieke verzekering die de aansprakelijkheid van een ZZP’er indekt. In principe is het karakter van deze verzekering dus hetzelfde als deze van de standaard aansprakelijkheidsverzekering. Het verschil zit hem echter in de aard van de schadegevallen. Zakelijke schadeclaims moeten dan ook altijd worden doorverwezen naar de aansprakelijkheidsverzekering ZZP. Dit terwijl privé claims zullen worden doorgeschoven naar de standaard verzekering die voor particulieren op de markt is gebracht. Het mag dan ook duidelijk zijn, als ZZP’er heb je eigenlijk beide verzekeringen nodig wanneer je alle potentiële schadeclaims gedekt wil zien worden door je afgesloten verzekeringen.

            Wat dekt zo’n verzekering nu precies?

heb je nog niet eerder gehoord over de aansprakelijkheidsverzekering ZZP? Dan is de kans vrij groot dat je ook niet weet wat deze verzekering nu precies wel en niet indekt. Wel, de schade die wordt gedekt door deze verzekering dient te zijn veroorzaakt door het bedrijf. Deze schade kan over een zeer uiteenlopend karakter beschikken. Het gaat hierbij om onder meer:

  • Wanneer er een golfplaat van het dak van je bedrijfspand waait;
  • Indien je een product hebt verkocht die schade heeft veroorzaakt;

Ondanks het feit dat er dus verschillende vormen van schade worden gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering ZZP is het zo dat er ook menig aantal schadegevallen worden uitgesloten in de polis. Om welke schadegevallen het dan exact gaat is sterk afhankelijk van de verzekeringspolis die je hebt afgesloten. Het wordt dan ook sterk aangeraden om even grondig de polis te bekijken die je bij jouw verzekeraar hebt onderschreven.

            Uitgesloten dekkingen door de aansprakelijkheidsverzekering ZZP

Zoals reeds vermeld is het zo dat er ook verschillende zaken zijn die worden uitgesloten door de aansprakelijkheidsverzekering ZZP. Eén van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden heeft betrekking tot het feit dat de beroepsaansprakelijkheid niet is verzekerd met AVB. Dat is best verwarrend, want ook voor deze aansprakelijkheid geldt eigenlijk dat ze is verbonden aan je bedrijf. Bij beroepsaansprakelijkheid is er sprake van schade die is ontstaan als gevolg van:

  • Verkeerd advies die werd verstrekt aan een derde partij;
  • Onjuiste of onvolledige informatie die is gegeven aan derden;

Bij schadegevallen die voortvloeien uit bovenstaande zaken is het dus zo dat de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers geen tussenkomst zal verlenen. Betekent dit dat je deze risico’s helemaal niet kan verzekeren? Uiteraard niet. Je kan er op dit vlak namelijk voor kiezen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Op deze manier zijn ook deze potentiële schadegevallen perfect te verzekeren. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je op deze manier één, maar wel twee verzekeringspremies dient te betalen. De vaste kosten voor je verzekeringen zullen op deze manier natuurlijk wel een beetje hoger oplopen. Hou er bovendien eveneens rekening mee dat de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers ook geen dekking biedt voor spullen die je “onder toezicht” hebt.

               Extra uitgesloten dekkingen door de AVB

Heb jij bijvoorbeeld een bedrijf die keukens plaatst? Loopt de keuken die je aan het plaatsen bent op een zeker ogenblik schade op? Dan zal de verzekeraar stellen dat je de keuken op dat ogenblik in bezit hebt. De schade die er dan aan ontstaat valt dus niet onder AVB. Ook in een andere situatie biedt deze verzekering geen tussenkomst. Wijst onderzoek bijvoorbeeld uit dat je slecht werk hebt afgeleverd? Ben je daar bovendien ook op aangesproken? Dan valt dat onder het zogenaamde ondernemersrisico en wordt er eveneens geen dekking verleend door de aansprakelijkheidsverzekering ZZP.

            Tips voor de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers afsluiten

Heb je alle informatie doorgenomen die op deze pagina is terug te vinden? Dan heb je ongetwijfeld kunnen vaststellen dat de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers zeker en vast een interessante verzekering is. Heel wat ZZP’ers worden op een zeker ogenblik tijdens hun professionele carrière geconfronteerd met een bepaalde schadeclaim die ze niet kunnen betalen. In het slechtste geval zorgt dat er zomaar voor dat hun financiële situatie langdurig wordt gehypothekeerd. Wil jij dat graag voorkomen en zou je dan ook graag een aansprakelijkheidsverzekering ZZP willen afsluiten? Dan kan je daarbij nog rekening houden met de tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

  1. Voer een vergelijking uit voordat je de verzekering af gaat sluiten;
  2. Bekijk goed welke schadegevallen wel en welke niet zijn gedekt;
  3. Hou rekening met het eigen risico dat van toepassing is op de verzekering;
  4. Over een combinatie met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering;

Deze laatste tip is er ééntje die niet alleen zorgt voor meer zekerheid, maar je ook een financieel voordeel kan opleveren. Ben je toch van plan om allebei deze verzekeringen af te sluiten? Dan loont het de moeite om aansprakelijkheidsverzekering vergelijken en daarnaast dat te doen bij dezelfde verzekeraar. Indien je deze keuze maakt zal je namelijk meer dan waarschijnlijk een interessante kwantumkorting ontvangen. Zo worden allebei de verzekeringen in de praktijk net wat voordeliger gemaakt.

admin

Reacties zijn gesloten.